En kort förklaring av aktiemarknaden

En kort förklaring av aktiemarknaden

Vad är aktier? Företag behöver pengar för att hjälpa dem växa. De använder det för alla typer för saker som att köpa material för att göra sina produkter, utveckla nya produkter, bygga växter och anställa människor att arbeta på sina företag. För att göra detta delar de ofta ägandet i sina företag i mindre delar ”aktier” som de säljer till allmänheten.

Varför köper folk aktier? Aktieägare hoppas att köpa aktier för en låg värdering, hålla fast vid dem ett tag och slutligen sälja dem på en hög värdering. Detta är ett sätt som människor tjänar pengar på runt sitt aktieägande. Generellt sett har aktieägare ett intresse i företagets produkter eller tjänster och dess utsikter för tillväxt.

Så när du köper aktier i ett företag, och dess vinster ökar eftersom många människor köper deras produkt eller system, kan värdet på dina aktier också öka. Detta återspeglas med andra ord i kraften mellan utbud och efterfrågan. Dessutom ger företag ibland en del av sina vinster till aktieägare med kontantbetalningar som kallas utdelning – detta är det andra sättet att tjäna pengar på aktieägande.

Vilken kom först, aktien eller aktiemarknaden? Tja, ja, jag vet inte riktigt, men jag antar att det fanns aktier innan aktiemarknaden organiserades. Hur som helst är aktiemarknaden där aktier av aktier köps och säljs, kallas handel. Det finns aktiemarknader i ett antal länder i världen, men i USA handlas mycket aktier på New York Stock Exchange och via Internet, mestadels på NASDAQ, men också på andra webbplatser.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *